auto.co.me

Njemački rekorder Rainer Zietlow, zajedno sa svojom ekipom, kreće danas na 15.200 kilometara dug put po Evro-Aziji koji će ih voditi kroz sedam država

Kompanija Alliance organizovala je u nedjelju "Dacia picnic Kučka korita 2016", kojem je prisustvovao veliki broj vlasnika Dacia automobila

19. januar 2010. | 11:39
Autonovosti » Savjeti
Zimske gume – potreba ili luksuz?

Razlika između zimskih i univerzalnih guma nije samo u vrsti i dubini šare, već i u materijalu. Zima je vrlo stresan period za automobil, a kada zbog nepripremljenosti dođe do problema, vlasnik se vrlo lako može naći u pravoj agoniji. 

Zato na vrijeme prekontrolišite gume i obavezno razmislite o zimskim pneumaticima. Nije bitna samo dubina i vrsta šare - zimske gume se razlikuju od univerzalnih i letnjih po sastavu materijala, koji svoje prednosti pokazuje i na suvom asfaltu pri niskim temperaturama.

Naime, napravljene su tako da ostanu elastične i kada je zaista hladno, što obezbjeđuje bolji kontakt sa podlogom.

Mnogi savjetuju da se zimske gume montiraju kada temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa, mada se na pojedinim testiranjima pokazalo da su pri ovoj temperaturi all-season pneumatici još uvijek bolji na suvom.

Razlika u ponašanju automobila sa zimskim, all-season i ljetnjim pneumaticima se drastično povećava kada stigne snijeg - pošto zimski imaju dublju šaru, obezbjeđuju bolju trakciju, ali i kraći kočioni put. Kanali ljetnjih se brže popune snijegom, nakon čega dolazi do klizanja kao da je pneumatik "ćelav".

Na sva četiri ili na pogonske?

Vječita dilema vozača koji kupuju zimske gume - uzeti jedan par i staviti na pogonske točkove ili se "otvoriti" za sve četiri? Odgovor je vrlo jednostavan. Kupiti četiri gume, jer će sa zimskim na pogonskoj osovini auto mnogo lakše kretati iz mjesta, ali postoji opasnost da se u kritičnoj situaciji lakše izgubi kontrola, bez obzira da li je u pitanju vozilo sa prednjim ili zadnjim pogonom.

Ukoliko je riječ o prednjem pogonu, u krivini se može zanijeti zadnji kraj, dok u slučaju zadnjeg pogona postoji veća mogućnost podupravljanja,tj. auto će težiti da "ispravi krivinu".

Oznake

Oznake kao što su M&S, M+S, M&S ili M.S. govore da je pneumatik namijenjen vožnji po snegu (S - snow) i blatu (M - mud).

Upravo ovdje se situacija komplikuje, pošto gume sa ovom oznakom mogu da budu i all-season i zimske. Zato, kada želite da kupite prave zimske gume, obavezno tražite specifičnu oznaku - sniježnu pahuljicu pored oznake M+S na boku.

Znači, ukoliko nema pahuljice, reč je o all-season, a ako je tu, pred sobom imate zimske gume.

Zaboravite na elektroniku

Ukoliko vozite savremen i luksuzan automobil, prepun elektronskih sistema koji pomažu u vožnji, ne smijete se nikako prepustiti osjećaju bezbjednosti kada stignu snijeg i led.

Zakoni fizike se ne mogu kršiti i uvijek imajte u vidu da se na kraju sve svodi na kontakt gume i podloge - ako je pneumatik loš ili podloga klizava, a vi se krećete prebrzo, ABS, ESP i kompanija mogu da intervenišu do mile volje - u najboljem slučaju ćete sletjeti u neku livadu.

Ukoliko još uvijek smatrate da su zimske gume luksuz, imajte u vidu da je njihova cijena sigurno manja od štete koja može nastati zbog gubitka kontrole nad automobilom.

Reklama95
Förch video
Video
Međunarodni koncern Förch, prisutan u preko 50 zemlje u svijetu, snabdijeva profesionalce u oblasti montaže sa preko 60 000 artikala. Kvalitet Förch-proizvoda, pouzdan i brzi sistem isporuke robe, individualno rješavanje problema svakog kupca te fleksibilnost i stručnost naših saradnika su osobine kojima se naša firma ponosi.Opsluživanje kupaca je putem klasične direktne prodaje preko komercijalista u prodajnim područjima automobilske branše, građevinske branše, industrije i proizvodnje. Komercijalisti svake od branši djeluju na području cijele teritorije Crne Gore i u direktnom kontaktu s kupcima djelatnosti kojom se bave uspostavljaju kvalitetan odnos, pružajući im, uz tražene artikle najvišeg kvaliteta, potpunu uslugu koja se sastoji od tehničke podrške pri odabiru proizvoda, brze isporuke u radionice, gradilišta i skladišta kupaca te njihovog učestalog obilaska. Förch -ovi komercijalisti dolaze u radionice, na gradilišta, u skladišta, na prodajna mjesta i u kancelarije kupaca, štedeći njihovo vrijeme time što oni sami više ne moraju ići u nabavku. Rade to redovno - nedjeljno, jednom u dvije nedjelje ili po dogovoru - onako kako kupcu najviše odgovara. Ali i u slučajevima u kojima kupcu između dvije posjete hitno zatreba neki naš artikal, ne treba čekati - samo nazove svog komercijalistu, pošalje mu faks ili e-mail i potrebna roba odmah se naručuje te je uskoro njegova. Trudimo se da našem kupcu komercijalista uvijek bude "pri ruci". U želji za što kvalitetnijom podrškom kupcima, naši komercijalisti predstavi će im filozofiju varijabilnog sistema skladištenja. Sa tim sistemom komercijalista Förch -a postaće kupčev besplatni nabavljač i magacioner. Jedino što kupac treba da učini jeste popisati artikle koje redovno troši - ostalo je sve na našim komercijalistima. Oni će u radionicu, skladište ili prodajni prostor kupca postaviti regal i ispuniti ga artiklima potrebnim određenom kupcu. Od tog trenutka kupac može biti potpuno bezbrižan. Naš će komercijalista redovno očistiti i posložiti regal, popisati sve potrošene artikle i dopuniti ih, čime kupac višestruko štedi - ne mora gomilati zalihe, ne mora plaćati još jednu osobu zaduženu za nabavku, sve mu je pregledno i dostupno u svakodnevnom radu. Mreža d.o.o. Partner Theo Förch GmbH & Co. KG 81000 Podgorica, Montenegro Tel. +382 20 272-953 Fax +382 20 272-915 E-Mail foerch@t-com.me Internet www.foerch.me
Reklama93
Auto časopis
Auto časopis
Preuzmi
Preuzmi
PDF ()
Arhiva
Istorija automobilizma u Crnoj Gori
Vremenska prognoza

Nemate instaliran Fleš plejer ili je previše star

Morate da instalirate Adobe Fleš plejer kako bi pogledali oglas. Posjetite sajt Adobe Fleša kako bi preuzeli pljer.

Reklama97